Skip links

Verander je wachtwoord dag

Het Wachtwoord, het bastion van digitale veiligheid, de sleutel tot jouw meest persoonlijke geheimen en je allerdiepste verlangens, waarachter je geld, je familiefoto’s, je bedrijfsgegevens, je complete digitale identiteit liggen… Het Wachtwoord is zo ontzettend belangrijk, maar waarom gebruik in hemelsnaam nog ‘welkom2021’?

Vandaag (24 november) is het de Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag. Op deze Dag moeten we allemaal een uurtje uit ons drukke schema nemen om onze digitale accounts beter te beveiligen. 

Onthou de WWW:

  • wachtwoordtips
  • wachtwoordzinnen
  • wachtwoordmanagers

Wachtwoordtips

Het is belangrijk dat je wachtwoorden sterk zijn, zodat ze niet zomaar geraden of gekraakt kunnen worden. Maar hoe maak je eigenlijk een sterk wachtwoord? Wat kun je het beste wel en niet doen? Wij hebben een aantal tips en richtlijnen op een rijtje gezet die je helpen bij het bedenken van een sterk wachtwoord.

Een goed wachtwoord bedenken is erg lastig. Hou in ieder geval de volgende vuistregels aan:

  1. Gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens.
  2. Stel nooit één enkel woord in als je wachtwoord.
  3. Gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent.
  4. Gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.

Extra aandachtspunten

  • Bewaar je wachtwoord zorgvuldig. Sla je wachtwoord niet op in je smartphone. Je wachtwoorden in een schriftje thuis opgeborgen is dan beter. 
  • Voorkom makkelijk te raden beveiligingsvragen. Kies niet voor beveiligingsvragen (de vragen die je moet beantwoorden bij sommige sites als je je wachtwoord vergeten bent) waarop andere mensen het antwoord weten.
  • Check de sterkte van jouw wachtwoord. Om er zeker van te zijn dat jouw wachtwoord sterk genoeg is, kun je hier een wachtwoord-check doen.

Wachtwoordzinnen

Je kunt er ook voor kiezen om een complete zin als wachtwoord te gebruiken. Deze zin kan eventueel een verwijzing bevatten naar de dienst waar hij bij hoort, zodat hij makkelijker te onthouden is. Omdat de lengte van een wachtwoord grotendeels bepaalt hoe moeilijk het wachtwoord te kraken is, hoef je bij een wachtwoordzin niet per se leestekens en cijfers te gebruiken. Het mag natuurlijk wel, dat zorgt voor wat extra complexiteit. Gebruik bijvoorbeeld een mooi moment in je leven.

voorbeeld 1: Ben ik op 9 oktober 1974 naar Nederland gekomen vanuit Bangladesh?

voorbeeld 2: Bio9okt1974nNgvB?

Wachtwoordhulpen

Als je eenmaal sterke wachtwoorden gebruikt, moet je ze wel allemaal kunnen onthouden. Maar hoe doe je dat? Mensen met een olifantengeheugen hebben er in de regel geen moeite mee, maar de meeste mensen kunnen wel wat tips gebruiken. Eén van de mogelijke methoden is het gebruik van een wachtwoordmanager, een digitale kluis waar je al je wachtwoorden in opslaat en die je beveiligt met één supersterk wachtwoord. Wij hebben een aantal van deze wachtwoordmanagers op een rijtje gezet.

1Password

1Password biedt gebruikers de functies die van een complete wachtwoordmanager verwacht mogen worden, zoals het invullen en genereren van wachtwoorden, aanwezigheid op verschillende besturingssystemen en browsers, degelijke beveiliging en mogelijkheid tot synchronisatie. Dat laatste is mogelijk voor een abonnementsprijs van enkele euro’s. 1Password kan deze functie automatisch uitvoeren en zorgen voor het synchroniseren op verschillende apparaten. Gebruikers kunnen bovendien kiezen hun wachtwoorden zelf te synchroniseren, bijvoorbeeld door een dienst als Dropbox, OneDrive of iCloud te gebruiken. 1Password beschikt over een heldere interface en biedt veel ondersteuning voor vragen en problemen via zijn site.

Dashlane

Dashlane kan zich op het gebied van functionaliteit meten met concurrenten LastPass en 1Password. Het duidelijke installatieproces en de overzichtelijke interface maken de software een geschikte optie voor een grote groep gebruikers. De software biedt geen mogelijkheid tot gratis synchronisatie, ook al zou de gebruiker daar een dienst als Dropbox voor gebruiken. Daarom is men bij Dashlane al snel aangewezen op de betaalde versie, waar maandelijkse kosten aan verbonden zijn. Desalniettemin is het een complete wachtwoordmanager die geschikt is voor verschillende besturingssystemen en browsers.

Lastpass

LastPass is een complete wachtwoordmanager met applicaties voor een groot aantal besturingssystemen en browsers. Het voordeel van deze software is dat de gratis versie sinds kort automatische synchronisatie toestaat. Daarmee zijn alle wachtwoorden beschikbaar op verschillende apparaten, wat het dagelijks gebruik sterk vergemakkelijkt. De software biedt verschillende functies, waaronder het genereren en invullen van wachtwoorden, tweetrapsauthenticatie en het inloggen met een vingerafdruk op mobiele apparaten. LastPass beschikt over uitgebreide instellingen, wat handig kan zijn voor een ervaren gebruiker. Een minder ervaren gebruiker kan dit als verwarrend ondervinden.

 

Leave a comment