Skip links

Verleng de levensduur van je laptop met deze MacBook onderhoud tips

Apple MacBooks staan er om bekend erg gebruiksvriendelijk te zijn. Maar wist je ook dat deze laptops (bij goed gebruik) zo’n 9 tot 12 jaar mee kunnen gaan? MacBooks hebben over het algemeen een wat hogere prijs, dus het is begrijpelijk dat veel Mac-gebruikers het vervangen ervan zo lang mogelijk willen uitstellen. Daarnaast bespraken we eerder al wat de duurzame voordelen van circulaire ICT zijn. Hoe kun je er voor zorgen dat je MacBook nog anger mee gaat? Met deze verzameling aan MacBook onderhoud tips en trucs op gebied van hardware, software en data kan jouw MacBook straks nog een aantal extra jaren meedraaien.

Hardware

Laten we beginnen met de hardware. Het gaat er allereerst om welke MacBook jij gebruikt. Dat kan zijn een MacBook Air, MacBook Pro en iMac of een ander (ouder) model. Iedere MacBook heeft zijn eigen kenmerken en kunnen over verschillende hardware onderdelen beschikken. Tijdens de aanschaf is het belangrijk dat je er van op de hoogte bent welke kenmerken aansluiten bij jouw wensen. Maar op gebied van MacBook onderhoud kijken we meestal alleen naar twee onderdelen die verreweg het belangrijkste zijn voor de levensduur van je Mac. Goed MacBook onderhoud vereist namelijk zorgvuldig omgaan met de MacBook accu en het moederbord.

Voor goed onderhoud van dien, is het belangrijk dat je je MacBook regelmatig uitzet. Apple ondersteunt drie slaapstanden – Sleep, Hibernation, en Safe Sleep – elk met hun eigen voor- en nadelen. Toch lijkt het erop dat maar weinig Mac-gebruikers weten welke slaapstand op hun Mac wordt gebruikt. Als je weet hoe je een Mac in de slaapstand zet, kun je de levensduur van je laptop verlengen. Automatisch staan Mac’s (geproduceerd vanaf 2005) op Safe Sleep wanneer je deze uitzet. Overweeg echter ook eens Hibernation om de MacBook accu met regelmaat een goede ‘nachtrust’ te geven. Dat zal je MacBook accu en de levensduur van dien goed doen. Zet hoe dan ook je laptop dagelijks uit (dus niet alleen in slaapstand/sleep), en kies altijd voor uitzetten door middel van Safe Sleep of Hibernation.

Software

Als we spreken over software, dan kunnen we deze onderverdelen in drie categorieën: 1) MacOS besturingssystemen, zoals Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra, Yosemite; 2) de standaard MacOS software van Apple; en 3) je eigen software, bijvoorbeeld MS Office, Adobe, Google Workspace, Zoom.

Mac onderhoud vereist regelmatige software updates. Installeer sowieso altijd de laatste MacOS software, en voer updates zo snel mogelijk door. Zo voorkom je dat je MacBook slomer wordt en daarmee bespaar je dus ook de kracht van de MacBook accu. Over de andere software valt te zeggen: update regelmatig, maar voer niet alle updates door, verwijder software die je niet gebruikt en laat softwareprogramma’s niet te lang openstaan.

Data

Last but not least, zijn onze MacBook onderhoudstips voor het datagebruik op je MacBook. Een MacBook die steeds slomer wordt, valt vaak te wijten aan dezelfde algemene oorzaak: teveel data. De data op je MacBook, zijn alle persoonlijke gegevens die opgeslagen worden via de software die je gebruikt, zoals bijvoorbeeld je Word-bestanden, maar ook je foto’s, video’s, muziek en je e-mails. Afhankelijk van hoe intensief je je laptop gebruikt – bijvoorbeeld voor werk of voor een studie – kan deze data in korte tijd flink gaan oplopen.

Het beste voor MacBook onderhoud is om je computer zo nu en dan een goede opschoonbeurt te geven. Dit betekent: verwijder documenten die je niet meer nodig hebt, leeg zowel je mailbox als de prullenbak, en verwijder de bestanden uit het download mapje en ongebruikte software of apps. Maak waar nodig regelmatig een backup – bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in the Cloud – om er zeker van te zijn dat je geen belangrijke bestanden kwijtraakt.

MacBook Onderhoud: Conclusie

We hebben een aantal praktische tips gedeeld om er voor te zorgen dat jij je MacBook nog een aantal jaar optimaal kan gebruiken. Het is belangrijk dat de drie bovengenoemde factoren (hardware, software en data) goed met elkaar samenwerken. Blijkt dat niet het geval te zijn, dan ontstaan er conflicten of problemen. Soms is het ook goed om je MacBook onderhoud uit te besteden, denk bijvoorbeeld aan een gratis Mac health check, een clean-install, het toevoegen van meer werkgeheugen, een snellere harde schijf of het vervangen van de accu. Met goed onderhoud van je MacBook, weet je zeker dat je er nog een aantal jaar veel plezier van zal beleven. Dit is goed voor jouw portemonnee en het milieu!

Leave a comment