Skip links

Laptop kopen? Koop geen kat in de zak

Ben je op zoek naar een laptop online of via de winkel? Let op deze 2 belangrijke zaken, want dit vertellen ze je vaak niet.

1. Fabricagejaar van je laptop

2. Laadcycli van je laptop

Serienummer

Elk product van Apple heeft een uniek serienummer. Aan de hand van het serienummer kun je achterhalen welke specificaties jouw laptop bevat, zoals werkgeheugen, opslag, videokaart, processor etc. Het serienummer is nodig wanneer je je garantiedekking controleert, je inventaris van je inboedel opstelt of nodig hebt voor de verzekering enzovoort. Het serienummer is ook belangrijk als je je MacBook verkoopt of weggeeft of wanneer je wilt weten of deze compatible is met het nieuwste besturingsysteem of met andere hardware of software.

Fabricagejaar achterhalen

Kies ‘Over deze Mac’ in het Apple-menu () in de linkerbovenhoek van het scherm. Onder ‘Over deze Mac’ vindt je een overzicht van je MacBook, inclusief de naam en het versienummer van het besturingssysteem, de modelnaam en het serienummer:

In bovenstaand voorbeeld zie je dus dat de MacBook gefabriceerd is in mid 2015. Bij Apple en Apple Premium Resellers zoals A-Mac verkopen ze altijd nieuwe en niet gebruikte laptops. Resellers en online winkels verkopen naast nieuw ook vaak uit oude voorraad. Deze zijn in principe nog nooit gebruikt. Toch zien we steeds vaker dat de klant denkt een nieuwe model uit 2017 te hebben gekocht terwijl het model werkelijk uit 2015 komt!!!

Laadcycli

Wanneer je een laptop gebruikt, doorloopt de batterij ervan laadcycli. Een laadcyclus vindt plaats wanneer de voeding van de batterij volledig wordt opgebruikt. Dat is dus niet helemaal hetzelfde als één keer opladen.

Je kunt bijvoorbeeld in een dag de helft van de batterijlading gebruiken en deze daarna volledig opladen. Als je de volgende dag hetzelfde doet, telt dit als één laadcyclus, en niet als twee. Het kan dus best een paar dagen duren voordat de batterij een volledige laadcyclus heeft doorlopen.

Batterijen kunnen slechts een beperkt aantal laadcycli doorlopen voordat ze als opgebruikt worden beschouwd. Wanneer de batterij is opgebruikt, wordt je aangeraden deze te vervangen. Je kunt een batterij verder gebruiken wanneer deze het maximale aantal cycli heeft bereikt, maar je merkt dan wellicht dat de gebruiksduur van de batterij lager is.

Laadcycli achterhalen

  1. Houd de Option-toets ingedrukt en klik op het Apple-menu (). Selecteer ‘Systeeminformatie’.
  2. Kies ‘Voeding’ in het onderdeel ‘Hardware’ van het venster ‘Systeeminformatie’. Het huidige aantal cycli wordt vermeld onder Informatie batterij.

Als je dus een laptop hebt gekocht met 1-2 laadcycli dan weet je dat deze nieuw is, maar als hierbij 10-35 staat dan weet je dat deze laptop is gebruikt!

Meer informatie over laadcycli kijk op de Apple Support website.