Skip links

Reductie Apple computer verspilling dankzij levensduurverlenging

Dagelijks worden duizenden oude, trage en kapotte computers afgeschreven, vervangen of in de kast gelegd – waaronder Apple computers. Dit is een groot probleem omdat de productie van de apparaten veel energie kost en daarom gepaard gaat met vervuiling. De wereldwijde uitstoot van ICT-apparaten wordt inmiddels geschat op zo’n 3 tot 6 procent, wat steeds dichterbij de wereldwijde uitstoot van de cementindustrie komt. Recente studies voorspellen bovendien dat dit percentage in 2040 tot 14 procent zal stijgen, als de huidige lijn wordt doorgetrokken.

De korte afschrijvingstermijn die we vaak voor elektronica hanteren, zorgt ervoor dat prima spullen continue onnodig weggegooid worden. Doordat smartphones na 4-5 jaar -en laptops en desktops zelfs na 3 jaar- worden afgeschreven in de zakelijke markt, raken kritieke grondstoffen snel op. Daarnaast komt er onnodig veel toxisch afval vrij als gevolg van deze grote hoeveelheid afschrijvingen. Zo worden in Nederland naar schatting 35-40 miljoen hardware-producten per jaar weggegooid. Denk hierbij aan beeldschermen, smartphones, laptops en tablets; allemaal producten die dagelijks gebruikt worden. Het gecombineerde gewicht van deze digitale afvalstroom levert zo’n vijf vrachtwagens vol weggegooide hardware op per dag.

“Uit onderzoek blijkt dat door levensduurverlenging hardware inkopers een besparing van 20% of meer op de aanschafkosten kunnen realiseren. De keuze voor refurbished apparatuur levert inkopende organisaties in de regel 50% of meer kostenbesparing op, zonder in te hoeven boeten aan functionaliteit en kwaliteit.”, aldus Claire Teurlings, Lead Circulaire Economie bij de Amsterdam Economic Board.

Circulair ondernemen

Circulaire oplossingen zoals consuminderen, levensduurverlenging, hergebruik en refurbishment blijken essentieel om de CO2-footprint van ICT binnen de perken te houden. Daarnaast is het nodig om structureel minder hardware aan te schaffen door meer in te zamelen, en te repareren of verbeteren. Hierdoor worden producten en onderdelen terug in de Nederlandse economie gebracht en wordt verspilling beperkt.

Op dit moment gaan de meeste computers drie tot vier jaar mee. Door dit op te rekken naar vijf tot zeven jaar, kan de uitstoot volgens het Utrecht Sustainability Institute met 50 procent worden verminderd. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, is het belangrijk om te consuminderen en de levensduur te verlengen. Macleasy rekt de levensduur zelfs op van 9 naar 12 jaar jaar!

Levensduurverlenging en het voorkomen van aanschaf van nieuwe hardware levert naast CO2-reductie ook significante kostenbesparing op. Dit is dus voordelig voor het milieu en voor jezelf.

Gebruik je een product een jaar langer, dan realiseer je per product een besparing op de aanschafkosten van zo’n 17% (van 5 jaar naar 6 jaar gebruik), 20% (van 4 jaar naar 5 jaar gebruik) of 33% (van 4 jaar naar 6 jaar gebruik). Verder dalen ook de gemiddelde, jaarlijkse afvoerkosten per product. Hoewel de onderhoudskosten in het verlengde gebruiksjaar hoger kunnen zijn dan bij nieuwe hardware, is er per saldo toch een significante kostenbesparing te realiseren.

Beter voor mens, milieu, je Apple computer en je portemonnee

Om deze computer verspilling op te lossen, hebben we de levensduurverlenging services ontwikkeld. Wat houdt deze service precies in? Wanneer je MacBook traag, gecrasht of kapot is maar de garantie van de Apple computer verlopen is, helpen we je graag. Door middel van onze vrijblijvende Health Check bieden wij de mogelijkheid je computer gratis na te kijken.

Op basis van ons vakkundige oordeel, bieden we verschillende opties aan om de levensduur van je Apple computer met minimaal 2 jaar te verlengen. Denk hierbij aan een onderhoudsbeurt zoals herinstallatie van het MacOS, vervangen van de accu, meer werkgeheugen, snellere harde schijf of grondig stofvrij maken van binnen. Genoeg mogelijkheden. Zelfs vintage (5 jaar of ouder) MacBooks die gevallen zijn of vochtschade hebben, kunnen wij repareren. Op deze reparaties geven wij 2 jaar de ‘no cure no pay’ garantie.

Talentverspilling

De levensduurverlenging zijn enkel mogelijk doordat wij onafhankelijk zijn van Apple. Hierdoor worden we niet verplicht om verkoop van een nieuwe Apple computer te stimuleren in plaats van deze te verduurzamen. Lange reparatietijden van 2 tot 3 weken en reparaties van Apple computers die onterecht duurder worden getaxeerd, komen elders ook vaak voor. Bij ons worden onderhoud en reparatie services uitgevoerd door jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of een arbeidsbeperking. Omdat wij zeer gefocust te werk gaan, lukt het ons om binnen 2 tot 8 uur alle services te kunnen uitvoeren.

Leave a comment