Skip links

Circulaire ICT dankzij Macleasy MacBook reparatie

Als je voor Macleasy kiest, kies je automatisch voor een duurzamere wereld. We passen circulaire ICT toe bij een MacBook reparatie. Hierdoor worden er geen onnodige materialen verspild en wordt het milieu minder belast. Macleasy staat voor samenwerking, duurzaamheid en circulair maatschappelijk ondernemen.

Circulaire ICT

Macleasy vindt het belangrijk om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Daarom maken we gebruik van circulaire ICT. Dit betekent dat hardware en grondstoffen hergebruikt worden bij Apple repair. Apparatuur die niet meer gebruikt wordt, kan vervolgens op een duurzame manier verwerkt worden, wat prettig is voor het milieu. Hierdoor komen er geen schadelijke stoffen vrij in de lucht, wat voorkomt dat mensen en dieren er ziek van kunnen worden.

De circulaire ICT zorgt ervoor dat MacBooks een tweede leven krijgen bij Macleasy. Het verduurzamen van een MacBook zorgt er namelijk voor dat deze twee tot drie keer langer meegaat dan normaal. De duurzame MacBook reparaties worden uitgevoerd door VMBO-leerlingen, Mbo-studenten en Wajongers. Zo wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd voor werkzoekenden, en kunnen er meer MacBooks op een duurzame manier gerepareerd worden!

E-waste

Circulaire ICT is van groot belang, omdat e-waste (elektronisch afval) jaarlijks voor veel chemisch afval zorgt. Dit afval is erg schadelijk voor het milieu. Apple heeft hier een groot aandeel in, omdat er wereldwijd veel Apple producten worden gebruikt. Dit betekent dus ook dat Apple veel e-waste produceert, ondanks het duurzame imago dat zij uitstralen. De verwerking van het elektronische afval wordt voornamelijk in ontwikkelingslanden uitgevoerd en zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen. Wanneer het elektronische afval namelijk slecht verwerkt wordt (wat in de meeste ontwikkelingslanden gebeurt), komen er veel schadelijk stoffen vrij die ingeademd worden door mens en dier.

70% van het geëxporteerde elektronische afval uit Nederland blijkt illegaal geëxporteerd te zijn. De e-waste wordt dan voornamelijk naar Afrikaanse landen geëxporteerd, waarbij internationale afspraken overschreden worden. Per jaar worden miljoenen kilo’s e-waste naar Afrika geëxporteerd. Hoewel dit maar een paar procent van de totale hoeveelheid afval van e-waste is, is het nog steeds een hele grote lading afval voor een land dat geen recycle-infrastructuur heeft.

CO2 uitstoot

Bovenop de materiële vervuiling die e-waste met zich meebrengt, is nog het bekende probleem van CO2 uitstoot. De CO2-voetafdruk van laptops en andere electronica kan in vier opeenvolgende levensfases worden opgedeeld: productie, transport, gebruik en recycling. In de alinea verklaarde al hoeveel e-waste er gepaard gaat met het transporteren ervan naar landen die niet per se sterk zijn in recyclen. Dan is het nog maar de vraag wat er vervolgens met deze elektronische afval gebeurt als het eenmaal op zijn ‘eindbestemming’ is.

Spullen staan helaas nog steeds op nummer één qua milieu-impact dat het consumptiegedrag van de gemiddelde Nederlander heeft. Eerst worden er voor de productiefase van je (elektronische) product belangrijke grondstoffen gebruikt. Vervolgens wordt dit product over afstanden van duizenden kilometers getransporteerd voordat het bij jou terecht komt. Nadat je denkt je electronica ‘op’ gebruikt te hebben, is het klaar voor recycling. Maar wat nou als je je laptop nog veel langer kunt gebruiken dan je denkt? Dan zijn de andere drie fases in verhouding veel kleiner en worden er dus geen grondstoffen en transportmiddelen verspild!

Ter illustratie: een gemiddelde laptop kan in 4 jaar wel voor 350 kilo CO2 zorgen. Des te korter je een product gebruik, des te lager is de efficiëntie van de productie-, transport- en recyclefasen. Daarom is het belangrijk dat je je laptop en de onderdelen ervan niet zomaar afschrijft, en kijkt naar een oplossing die beter is voor het milieu en jou zelf.

Circulaire oplossingen zoals consuminderen, levensduurverlenging, hergebruik en refurbishment blijken essentieel om de CO2-footprint van ICT binnen de perken te houden. Daarnaast is het nodig om structureel minder hardware aan te schaffen door meer in te zamelen, en te repareren of verbeteren. Hierdoor worden producten en onderdelen terug in de Nederlandse economie gebracht en wordt verspilling beperkt.

Op dit moment gaan de meeste computers drie tot vier jaar mee. Door dit op te rekken naar vijf tot zeven jaar, kan de uitstoot volgens het Utrecht Sustainability Institute met 50 procent worden verminderd. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, is het belangrijk om te consuminderen en de levensduur te verlengen. Macleasy rekt de levensduur zelfs op van 9 naar 12 jaar jaar!

Levensduurverlenging en het voorkomen van aanschaf van nieuwe hardware levert naast CO2-reductie ook significante kostenbesparing op. Dit is dus voordelig voor het milieu en voor jezelf.

Kostenbesparing

Bij Macleasy worden alleen onderdelen gerepareerd die echt kapot zijn. Hierdoor blijven de kosten voor jou een stuk lager en kun je al snel € 900 tot € 4.500 euro besparen. Dit betekent dat Apple Repair bij Macleasy rond de 75% voordeliger is dan elders. Daarnaast hanteren wij een “no cure, no pay” regel, waardoor er voor jou geen kosten zijn wanneer het niet gelukt is je MacBook te repareren.

MacBook reparatie

Wanneer je hebt besloten om je Mac te laten repareren bij Macleasy, krijg je van tevoren een gratis diagnose. Dit zorgt ervoor dat jij ook weet wat er met je MacBook aan de hand is en dat alleen de onderdelen die echt kapot zijn gerepareerd worden. Voor je MacBook geldt een garantie van twee jaar op onderhoud, reparatie en inruil. Je kunt je MacBook namelijk ook inruilen bij Macleasy voor een sustainable, tweedehands, of refurbished MacBook. De ingeruilde MacBook wordt dan gebruikt om andere MacBooks te repareren, waardoor Macleasy weer zorgt voor circulaire ICT.

Macleasy levert de gerepareerde MacBooks met een hoge kwaliteit, door duurzaam te repareren en van tevoren met de klant vast te stellen waar het probleem ligt!

Leave a comment