Skip links

Waarom gooien we goede computers al na 3-5 jaar weg?

In Nederland worden goede computers vaak na slechts 3-5 jaar vervangen, afgeschreven of weggestopt in de kast. Dit leidt tot een verontrustende situatie waarin 4 miljoen ongebruikte computers en 1,4 miljoen kapotte computers in onze huizen liggen te verstoffen. Maar waarom gebeurt dit en wat kunnen we eraan doen?

Waarom gooien we goede computers weg?

Eén van de belangrijkste redenen voor de snelle vervanging van computers is het gebrek aan digitale educatie. Hoewel we leren fietsen en autorijden, worden we zelden goed geïnformeerd over hoe we een computer moeten inrichten, gebruiken, onderhouden, updaten, upgraden, back-uppen en beveiligen. Dit resulteert in onnodige vervanging van goed werkende apparaten.

Een ander probleem is het ontbreken van regulier onderhoud voor onze computers. In tegenstelling tot auto’s, ondergaan onze computers geen jaarlijkse APK-keuring om problemen met onderhoud en upgrades aan te pakken. Dit gebrek aan onderhoud kan leiden tot verlies van prestaties en vroegtijdige slijtage.

Daarnaast leven we in een consumptiegedreven cultuur waarin we voortdurend verleid worden om nieuwe producten te kopen. De feestdagen en evenementen zoals Black Friday spelen hierin een grote rol. Consumenten zijn vaak geneigd om naar de winkel te rennen voor de nieuwste gadgets, zelfs als hun huidige apparaten nog perfect werken.

Winkels dragen ook bij aan het probleem doordat ze vaak niet de expertise in huis hebben om APK-keuringen, onderzoek, onderhoud, upgrades en reparaties uit te voeren. Als ze dit al uitbesteden, duurt het lang en is het vaak duurder dan het kopen van een nieuwe computer. Daarnaast wordt er meestal slechts 90 dagen garantie gegeven op de gerepareerde onderdelen.

Bedrijven zijn ook medeplichtig aan het probleem. Ze mogen computers al binnen 5 jaar afschrijven. Dit betekent dat wanneer een computer in het 2e, 3e of 4e jaar kapot gaat, het vaak sneller en goedkoper is om een nieuwe te kopen dan om deze te repareren. Dit beleid draagt bij aan de e-wasteberg.

De oplosssingen

Om dit groeiende probleem aan te pakken, moeten we stappen ondernemen om duurzaam om te gaan met onze technologie. Een van de belangrijkste maatregelen is het verlengen van de levensduur van Apple-computers van 5 naar 10 jaar.

Dit kan worden bereikt door APK-keuringen, regulier onderhoud, upgrades, reparaties, gegevensherstel en back-updiensten aan te bieden. Hierdoor kunnen gebruikers hun computers langer gebruiken en profiteren van de investering die ze hebben gedaan. Het verlengen van de levensduur van onze apparaten is een belangrijke stap richting duurzaamheid.

Een ander essentieel aspect van deze oplossing is het opleiden van jongvolwassenen binnen het autismespectrum tot duurzame Mac-serviceprofessionals. Deze groep heeft vaak moeite om werk te vinden, en door hen op te leiden tot technische experts kunnen we niet alleen de levensduur van computers verlengen, maar ook bijdragen aan inclusiviteit en gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Daarnaast is het belangrijk om bedrijven aan te moedigen om hun computers niet al na 5 jaar af te schrijven, maar deze termijn te verlengen naar 7 jaar. Onderzoek heeft aangetoond dat het verlengen van de levensduur van 3-4 naar 5-7 jaar resulteert in minder CO2-uitstoot en minder ICT-afval.

Conclusie

Duurzaam omgaan met technologie is niet alleen een milieukwestie, maar ook een kwestie van gezond verstand en financiële verantwoordelijkheid. Het is tijd om onze digitale wereld opnieuw te definiëren en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Laten we samen streven naar duurzaamheid in onze omgang met technologie. Door onze computers een langer en zinvoller leven te geven, kunnen we een groenere digitale toekomst creëren. Het is aan ons om deze verandering in gang te zetten en bij te dragen aan een betere wereld. Macleasy is hierin een voorloper en helpt bedrijven, organisaties en particulieren hiermee op een sociale, duurzame en circulaire manier.

Volg onze LinkedIn-pagina.

Laat een reactie achter

Chat openen
Welkom bij Macleasy 👋 Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via WhatsApp!