Skip links

Consuminderen maakt gelukkig: maak de switch!

Milieu Centraal roept alle Nederlanders op om tijdens de Week Zonder Afval, van 22 tot en met 28 mei, bewuster met spullen om te gaan. Het bezitten van spullen geeft vaak maar een tijdelijk gevoel van geluk. Consuminderen en minder vaak spullen kopen kunnen daarentegen een langduriger geluksgevoel opleveren. Om dit te bereiken, worden mensen aangemoedigd om bijvoorbeeld herbruikbare koffiebekers te gebruiken, gereedschap te lenen van buren en kapotte kleding te repareren in plaats van weg te gooien.

Het tijdelijke geluksgevoel van bezittingen

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat slechts een derde van de Nederlanders gelooft dat het kopen van spullen gelukkig maakt. We wennen namelijk snel aan nieuwe aankopen, waardoor het geluksgevoel slechts tijdelijk is. Daarom gaan we vaak op zoek naar nieuwe aankopen om ons gelukkig te voelen.

Het langdurige geluk van consuminderen

Daarentegen maakt consuminderen wel gelukkig. Wanneer mensen stilstaan bij wat ze echt nodig hebben, geeft een aankoop vaak meer plezier. Daarnaast zorgen rust en ruimte in huis ook voor geluk. Een aanzienlijke groep Nederlanders wil minder spullen vanwege de rommel die dit met zich meebrengt (44% volgens onderzoek van Milieu Centraal uitgevoerd door Motivaction). Door bewuster om te gaan met het kopen van spullen, krijgen deze meer waarde en verkleinen we de impact op het milieu.

Maak de switch naar duurzame keuzes

Ruim 12% van de CO2-uitstoot van een Nederlands huishouden komt voort uit nieuw gekochte spullen. Voor al deze nieuwe producten zijn energie en waardevolle grondstoffen nodig geweest. Milieu Centraal laat zien dat er voor veel alledaagse dingen duurzame keuzes gemaakt kunnen worden, oftewel switches. Door deze circulaire keuzes te maken, kunnen consumenten hun klimaatimpact op spullen met meer dan 25% verminderen. Enkele voorbeelden van switches zijn het repareren van spullen, (uit)lenen en tweedehands kopen. De voorbeelden in de campagne zijn een startpunt om deze keuzes te maken.

Levensduurverlenging: Maak de switch!

Dit mooie initiatief van Milieu Centraal sluit natuurlijk naadloos aan bij wat wij doen: levensduurverlenging. Door de levensduur te verlengen van 3-4 jaar naar 5-9 jaar, wordt de afvalberg echt verminderd en reduceren we hiermee zelfs meer dan 50% van de CO2-uitstoot.

In de Week zonder Afval kun je tussen 9 en 12 uur langskomen voor een gratis Mac Health Check of Mac APK om de levensduur van je Apple-computer te bepalen. Of deze nou oud, traag, kapot of waterschade heeft, wij kunnen je altijd helpen.

Heb je een computer waar je niets mee doet? Ook deze kun je doneren. Wij wissen eventuele data en doneren deze vervolgens aan de Mac Academy Stichting. Dit is een stichting voor duurzame Mac Repair, Service & Support opleidingen exclusief voor jongvolwassenen binnen het autismespectrum. Zij leren hoe ze de levensduurverlenging van Apple-computers van 4-5 naar 5-9 jaar kunnen realiseren.

Conclusie 

Consuminderen en bewust omgaan met spullen kunnen een langdurig geluksgevoel opleveren in plaats van het tijdelijke geluk dat nieuwe aankopen bieden. Milieu Centraal roept Nederlanders op om tijdens de Week Zonder Afval bewust te worden van hun consumptiegedrag en duurzame keuzes te maken, zoals het repareren, lenen en tweedehands kopen van spullen. Door de levensduur van producten te verlengen, verminderen we niet alleen onze klimaatimpact, maar creëren we ook meer ruimte en rust in ons leven.

Doe mee met de switch naar levensduurverlenging en ervaar het duurzame geluk dat het met zich meebrengt.

Volg onze LinkedIn-pagina.

Laat een reactie achter

Chat openen
Welkom bij Macleasy 👋 Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via WhatsApp!