Skip links

Nieuw, Tweedehands, Refurbished of Verduurzamen?

MacBook vervangen? Nieuw, Tweedehands, Refurbished of verduurzamen

Nieuw, tweedehands, refurbished en verduurzaamd; allemaal termen die je tegenkomt tijdens je zoektocht naar een vervanging van je huidige oude en kapotte Apple-computer. Maar wat is het verschil tussen deze soorten MacBooks en iMacs, en wat past het beste bij jou? In deze blog vertellen we je alles over nieuwe, tweedehands, refurbished en verduurzaamd apparatuur zodat jij straks precies weet wat het inhoudt!

Nieuwe Computer

Prijs: €1500 – €3000
Garantie: 1 jaar zakelijk, 2 jaar consument
Betrouwbaarheid: Gemiddeld
Technologie: Nieuwste
Milieu-impact: Hoog door productie
Beschikbaarheid: Direct, na productie
Levensduur: 3-5 jaar
Status: Niet gebruikt, kan 1 tot 3 jaar oud zijn
Waar te halen: Apple, Coolblue

Volgens het woordenboek Van Dale duidt het woord ‘nieuw’ op: nog niet lang bestaand, pas gemaakt en pas verschenen. Volgens duurzaamheid architect Thomas Rau betekent nieuw: net niet stuk. Dit lijkt goed op te gaan bij Apple: designed to fail. Denk hierbij aan de staingate en flexgate problemen.

Een nieuwe computer is dus een ongebruikte computer, die nog nieuw in de doos zit. Een nieuwe computer kan ook gerust 3 jaar oud zijn. Besef echter wel dat jij de eerste gebruiker van de nieuwe computer bent, wanneer je deze aanschaft. Dat betekent dat jij de tester bent. Zo zien wij nu regelmatig performance issues met macOS Monterey en gecrashte computers. Wil je zeker zijn van een nieuwe, ongebruikte en goed werkende computer met service? Dan raden we aan om naar een officiële Apple Store te gaan. Er zijn er maar drie in Nederland: in Amsterdam, Haarlem en Den Haag.

Waarop te letten:

 • Specificaties: Zorg ervoor dat de specificaties voldoen aan je toekomstige behoeften. Kies voor voldoende RAM (minimaal 16 GB), een snelle processor en voldoende opslag (minimaal 256 GB).
 • Garantie en ondersteuning: Controleer de garantieperiode en wat deze dekt. Overweeg ook de beschikbaarheid van klantenservice en technische ondersteuning.
 • Upgradability: Weet dat nieuwe MacBooks vaak niet te upgraden zijn qua werkgeheugen en SSD.
 • Gebruik: Denk aan hoe je de computer gaat gebruiken en zorg ervoor dat de specificaties passen bij je dagelijkse taken en toekomstige projecten.

Tweedehands Computer

Prijs: €850 – €2400 (1-4 jaar oud)
Garantie: 2 jaar (gereviseerd door Apple, Mac Voor Minder)
Betrouwbaarheid: Hoog
Technologie: Recente
Milieu-impact: Lager door hergebruik
Levensduur: 6-9 jaar
Status: Gebruikt en gereviseerd, kan 1-4 jaar oud zijn
Waar te halen: Mac Voor Minder

Geschikt voor (30-80%): Studenten, freelancers en kleine bedrijven die betrouwbare prestaties willen zonder de hoge kosten van een nieuwe computer. Ook geschikt voor gebruikers die geen behoefte hebben aan de allernieuwste technologie.

Tweedehands apparatuur verwijst naar Apple computers die gereviseerd zijn door Apple zelf. Deze producten verkeren in absolute nieuwstaat en ogen als nieuw. Zo hebben deze computers geen krassen of deuken. Elke MacBook komt altijd met een originele oplader, gratis sleeve en microvezeldoek.

Veel van deze apparatuur is nog dusdanig jong dat het voorzien is van fabrieksgarantie. Tevens zijn deze computers al gecontroleerd op mogelijke issues en hoef je je dus geen zorgen te maken over reparatieprogramma’s, recalls, staingates en kapotte toetsenborden. Hiervoor werken wij onder andere samen met Mac voor Minder. Zij controleren grondig alle MacBook Pro en MacBook Air modellen waardoor deze vrijwel niet afwijken van nieuw.

Waarop te letten:

 • Conditie: Controleer de fysieke staat van de computer op krassen, deuken en andere schade.
 • Garantie: Zorg ervoor dat er een garantie van minimaal 2 jaar wordt geboden.
 • Specificaties: Kies een model dat geschikt is voor de komende 7-9 jaar. Let op voldoende RAM, opslag en een recente processor.
 • Herkomst: Controleer waar de computer vandaan komt en of deze is gereviseerd door een betrouwbare bron zoals Apple zelf.

Refurbished Computer

Prijs: €400 – €1800 (1-6 jaar oud)
Garantie: 3 jaar (niet door Apple, iUsed)
Betrouwbaarheid: Hoog
Technologie: Recente, maar niet nieuwste
Milieu-impact: Laag door hergebruik
Levensduur: 2-4 jaar
Status: Afgeschreven en opgeknapt, kan 1-6 jaar oud zijn
Waar te halen: iUsed

Geschikt voor (30-80%): Thuisgebruikers, studenten en professionals die een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing zoeken. Ideaal voor wie een computer wil met een goede garantie en recentere technologie zonder de prijs van een nieuwe computer.

Refurbished betekent gereviseerd of opgeknapt en dat eventuele data wordt verwijderd en dat de apparatuur grondig wordt gereinigd. Verder wordt er uitgebreid getest en waar nodig gerepareerd. Op deze manier krijgen gebruikte producten een tweede leven, waardoor ze de levensduur en technische kwaliteit van een nieuwe machine hebben. Echter in de praktijk blijkt dat dit gewoon vaak afgeschreven computers zijn, die een beetje worden opgeknapt, waarbij goede onderdelen worden vervangen door inferieure en voor een te hoge prijs worden verkocht. Deze computers zijn te herkennen aan hun cosmetische schade met een sterren gradatie van 2 tot 5.

Wij hebben zelf goede ervaring met iUsed en raden dit bedrijf dan ook aan. Hieronder vind je een korte lijst met aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een refurbished computer:

 1. Waarvoor ga je de computer gebruiken?
 2. Waar komt deze computer vandaan? Was dat een bedrijf, particulier, stichting, etc.?
 3. De laadcycli
 4. De cosmetische staat
 5. De technische staat
 6. Welk macOS staat erop?
 7. Het werkgeheugen
 8. De SSD

Verduurzaming door onderhoud of reparatie

Prijs: €50 – €650 (gemiddeld €300)
Garantie: Tot 2 jaar (MacLeasy)
Betrouwbaarheid: Hoog
Technologie: Ouder
Milieu-impact: Zeer laag door maximaal hergebruik
Levensduur: Verlengt levensduur met 3-9 jaar
Status: Zelfde eigenaar verlengt levensduur
Waar te halen: Macleasy

Geschikt voor (75%): Alle gebruikers die tevreden zijn met hun huidige computer maar prestatieproblemen ondervinden. Ideaal voor degenen die een milieuvriendelijke en kosteneffectieve oplossing zoeken om hun computer te upgraden en te verduurzamen.

Verduurzamen betekent het verlengen van de levensduur van producten door onderhoud (jaarlijkse APK, schone herinstallatie, upgrades en downgrades, batterij vervangen), reparatie (beeldscherm, waterschade, valschade) en hergebruik. In het geval van computers betekent dit het uitvoeren van reparaties en upgrades om de functionaliteit en prestaties van de bestaande hardware te verbeteren. Dit helpt niet alleen om kosten te besparen, maar vermindert ook de milieu-impact doordat er minder nieuwe apparaten geproduceerd hoeven te worden en elektronisch afval wordt verminderd. Overigens worden Apple-computers verduurzaamd door jongvolwassenen in het autismespectrum die hiervoor een speciale duurzaamheidstraining hebben gevolgd.

Waarop te letten:

 • Kosten: Vergelijk de kosten van reparatie met de aanschaf van een nieuwe, tweede hands of refurbished computer.
 • Garantie: Zorg ervoor dat de reparatie een garantie van minimaal 6 tot 24 maanden biedt.
 • Betrouwbaarheid van de reparateur: Kies een gerenommeerde reparatieservice zoals Macleasy.
 • Toekomstige behoeften: Overweeg of de gerepareerde computer aan je toekomstige behoeften zal voldoen.

Conclusie

Beste Keuze: Verduurzaming
Goedkoopste: Verduurzaming
Duurzaamste: Verduurzaming

Verduurzaming  door onderhoud en reparatie blijkt vaak de beste keuze te zijn. Het is niet alleen kosteneffectief, maar ook duurzaam en betrouwbaar. Nieuwe computers bieden de nieuwste technologie en snelheid, maar komen met een hoger prijskaartje en milieu-impact. Tweedehands en refurbished computers zijn uitstekende middenwegopties die betrouwbaarheid combineren met een lagere prijs en duurzaamheid.

Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je jouw behoeften en budget goed in overweging neemt. Door de juiste keuze te maken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Laat een reactie achter

Chat openen
Welkom bij Macleasy 👋 Stuur bij vragen of opmerkingen gerust een berichtje via WhatsApp!