Skip links

Nieuw, Tweedehands, Refurbished of Sustainable?

Nieuw, tweedehands, refurbished en sustainable; allemaal termen die je tegenkomt tijdens je zoektocht naar een vervanging van je huidige oude en kapotte Apple computer. Maar wat is het verschil tussen deze soorten MacBooks en iMacs, en wat past het beste bij jou? In deze blog vertellen we je alles over nieuwe, tweedehands, refurbished en sustainable apparatuur zodat jij straks precies weet wat het inhoudt!

Nieuw (1 tot 3 jaar oud; 12 of 24 maanden garantie)

Volgens het woordenboek Van Dale duidt het woord ‘nieuw’ op: nog niet lang bestaand, pas gemaakt en pas verschenen. Volgens duurzaamheid architect Thomas Rau betekend nieuw: net niet stuk. Dit lijkt goed op te gaan bij Apple: designed tot fail. Denk hierbij aan de staingate en flexgate problemen.

Een nieuwe computer is dus een ongebruikte computer, die nog nieuw in de doos zit. Een nieuwe computer kan ook gerust 3 jaar oud zijn.

Besef echter wel dat jij de eerste gebruiker van de nieuwe computer bent, wanneer je deze aanschaft. Dat betekent dat jij de tester bent. Zo zien wij nu regelmatig performance issues met de macOS Monterey en gecrashte computers. Wil je zeker zijn van een nieuwe, ongebruikte en goed werkende computer met service? Dan raden we aan om naar een officiële Apple Store te gaan. Er zijn er maar 3 in Nederland. Deze zijn te vinden in Amsterdam, Haarlem en Den Haag.

Tweedehands (1 tot 3 jaar oud; 24 maanden garantie)

Onder tweedehands apparatuur verstaan we Apple computers die gereviseerd zijn door Apple zelf. Deze producten verkeren in absolute nieuwstaat en ogen als nieuw. Zo hebben deze computers geen krassen of deuken. Elke MacBook komt altijd met een originele oplader, gratis sleeve en microvezeldoek.

Veel van deze apparatuur is nog dusdanig jong dat het voorzien is van fabrieksgarantie. Tevens zijn deze computers al gecontroleerd op mogelijke issues en hoef je je dus geen zorgen te maken over reparatieprogramma’s, recalls, staingates en kapotte toetsenborden. Hiervoor werken wij onder andere samen met Mac voor Minder. Zij controleren grondig alle MacBook Pro en MacBook Air modellen waardoor deze vrijwel niet afwijken van nieuw.

Certified Refurbished (1 tot 3 jaar oud; 12 maanden garantie)

Certified refurbished producten worden geleverd met een garantie van één jaar plus de belofte die bij Apple Certified Refurbished-producten hoort. Alle Apple Certified Refurbished-producten moeten stuk voor stuk een streng revisieproces met volledige functionele tests doorstaan, waarna ze met een speciale korting van 15% worden aangeboden. Je ontvangt een refurbished device dat grondig is schoongemaakt en geïnspecteerd en dat zo nodig is voorzien van originele Apple onderdelen. Refurbished iOS-devices worden geleverd met een nieuwe batterij en behuizing. Alle bijbehorende accessoires en kabels worden meegeleverd en het besturingssysteem is geïnstalleerd. voetnoot1 Alle refurbished, door Apple gecertificeerde producten worden verpakt in een nieuwe witte doos. Ze worden gratis bezorgd en terugsturen kan ook gratis. De meeste Apple hardware wordt geleverd met een beperkte garantie van één jaar en tot 90 dagen gratis technische ondersteuning.

Refurbished (3 tot 6 jaar oud; 3 tot 24 maanden garantie)

Refurbished betekent dat eventuele data wordt verwijderd en dat de apparatuur grondig wordt gereinigd. Verder wordt er uitgebreid getest en waar nodig gerepareerd. Op deze manier krijgen gebruikte producten een tweede leven, waardoor ze de levensduur en technische kwaliteit van een nieuwe machine hebben. Echter in de praktijk blijkt dat dit gewoon vaak afgeschreven computers zijn, beetje worden opgeknapt, goede onderdelen vervangen worden door inferieure en voor een te hoge prijs wordt verkocht. Deze computers zijn te herkennen aan hun cosmetische schade met een sterren gradatie van 2 tot 5.

Wij hebben zelf goede ervaring met iUsed en raden dit bedrijf dan ook aan.

Hieronder vind je een korte lijst met aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een refurbished computer.

1. Waarvoor ga je de computer gebruiken?
2. Waar komt deze computer vandaan? Was dat een bedrijf, particulier, stichting etc.
3. De laadcycli
4. De cosmetische staat
5. De technische staat
6. Welk MacOS staat er op?
7. Het werkgeheugen
8. De SSD

Sustainable (2 tot 9 jaar oud; 24 maanden garantie)

Dit zijn namelijk Apple computers die getest en gereviseerd zijn door jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij worden onderdelen van meerdere oude, kapotte of afgeschreven Apple computers samengevoegd tot een goed werkende computer. Deze computers zijn bij Macleasy te verkrijgen door een oud of kapot Apple device in te leveren. Sustainable MacBooks en iMacs zijn het duurzaamst en goedkoopst en in onze ogen ook het best.

Dus kunnen wij jou Apple computer niet mee repareren of is de reparatie te duur? Dan adviseren wij je altijd een van deze mogelijkheden.

Leave a comment